Балкан

Судија од БиХ на дисциплинска, затоа што коментирал судски случаи во колумна

објавено:


Во тек се дисциплински постапки против судијата Бранко Периќ од Судот на Босна и Херцеговина за прекршување на Кодексот со давање на јавен коментар за тековните случаи. Иако на судиите се гарантирани основните човекови права, како слобода на говорот, како и настапи во медиумите, правни експерти и сведоци велат дека нивните коментари понекогаш може да се фрлат сомнежи за непристрасноста и уривање на угледот на судскиот систем на земјата.

Судијата на Судот на БиХ Бранко Периќ има редовна колумна во еден од дневните весници во БиХ. Но, против него пред Канцеларијата на Дисциплинскиот совет во април оваа година беше поднесена тужба, бидејќи три пати јавно ги коментирал постапките во кои тој бил вмешан и со тоа, според подносителите го прекршил Кодексот на однесување на судиите.

Дисциплинската постапка против судијата на Судот на БиХ е поднесена врз основа на тужбата поднесена до дисциплинскиот обвинител од страна на Здружението на жртвите и сведоците на геноцид. Претседателот на тоа здружение, Мурат Тахировиќ смета дека судиите во БиХ треба да се огледаат на Хашкиот трибунал и дека Периќ со овие постапки "ја преминал црвената линија".

"Тука судиите имаат многу поголема слобода. Денес, сите коментираат за пресуди и истраги, а тоа ги надмина сите граници. Судството, за жал со ова што се случува оди во сосема погрешна насока и имаме еден хаос, што се создаде ", рече Тахировиќ, додавајќи дека" премногу коментари го доведуваат во прашање интегритетот на судиите ".

Но, во почетокот на јули оваа година, тужбата против Периќ била отфрлена, но тие се жалеле и конечната одлука се очекува наскоро. Дисциплинска комисија ја прифатила одбраната на судијата дека тој не ги коментирал постапките, туку само го навестил влијанието на политиката врз судскиот систем и "предупредил на можните последици за судството". Периќ смета дека е важно судиите да имаат слобода јавно да зборуваат за ситуацијата во судскиот систем.

"Принципот на еднаквост на граѓаните подразбира дека судиите треба да имаат слободен говор како и сите други граѓани. Овој принцип не е само уставен туку и цивилизациски ", објаснува Периќ.

Сепак, правните експерти се загрижени. Тие велат дека иако судиите имаат право да зборуваат во медиумите, овие настапи треба да се сведат  на минимум, за да не се загрози перцепцијата за независноста на судиите, бидејќи тие се гарант за владеењето на правото.

Но, како и другите граѓани во демократските општества, судските службеници, судиите и обвинителите, имаат човеково право слободно да ги изразуваат своите мислења и ставови. Јавни настапи во медиумите, како и коментари и колумни. Покрај Периќ, и други судии, особено членовите на Високиот судски и обвинителски совет, се појави во медиумите, со давање коментари на тековните проблеми во правниот систем.

Во БиХ не постои закон со кој се регулира појавувањето на судиите или обвинителите во медиумите. Меѓутоа, во кодексот на однесување на судиите било предвидено дисциплински да одговараат ако се однесуваат на начин што ќе наштета на нивната независност или со што би ја намалиле довербата на јавноста во непристрасноста и кредибилитетот на судството.

Судиите ги знаат проблемите

Јавните настапи на судиите треба да се забранат само, како што рече Периќ, кога се зборува за конкретни случаи кои не се завршени.

"Ограничување на судската слобода на јавно изразување се однесува само на одредени случаи кои не се завршени, за да се обезбедат принципите на непристрасност и независност. Кога станува збор за прашања од функционирањето на судскиот систем, за работата на институциите, донесување на закони или други важни општествени прашања, од судиите се очекува да проговорат јавно. Никој подобро од судиите не знае за проблемите што го попречуваат владеењето на правото и остварувањето на правдата. Затоа, судиите треба јавно да зборуваат без страв и ограничувања ", вели Периќ, додавајќи дека во БиХ постои стереотип дека судиите не треба да се појавуваат во јавноста.

Судијата Периќ е еден од 53-цата судии на Судот на БиХ.

"Лично, јас сум за конзервативен пристап, особено кога станува збор за БиХ. Фазата на развој на нашата држава и општество, според мое мислење, не дозволува нови предизвици во овој поглед. Сè уште не сме подготвени да направиме контролирани чекори. Доволно е да се каже дека не пишувавме никакви професионални или научни статии на оваа тема ", рече адвокатот Недим Адемовиќ.

Поранешниот судија, а сега адвокат, Васвија Видовиќ изјави дека судиите мора да бидат непристрасни и професионални "во однос на странките, но исто така и во јавноста."

Европска пракса

Многу малку европски земји имаат посебни закони или уставни ограничувања со кои се регулира слободата на говорот на носителите на судските функции. Тоа е причината зошто минатата година Советодавното тело на Здружението на европски судии издаде мислење за слободата на говорот на судиите во кој се наведува дека "судскиот систем може да функционира само ако судиите не се изолирани од општеството."

"Како граѓани, судиите ги уживаат сите слободи на Европската конвенција за човекови права. Сепак, јавните ставови можат да ја загрозат перцепцијата на нивната непристрасност или дури и независност. Затоа, треба да најдеме рамнотежа во степенот до кој судиите ќе бидат активни членови на општеството ", се вели во стручното мислење.

Европскиот суд за човекови права имал повеќе случаи дали судиите биле повредени бидејќи претрпеле дисциплински санкции за јавни настапи. Практиката на Европскиот суд, според извештајот на Венецијанската комисија за човекови права, заклучува дека судиите имаат право да зборуваат јавно, но дека секоја изјава мора да се анализира по содржина и во контекст на општеството.

Во случајот со Унгарија, имаше претседател на Уставниот суд кој беше разрешен по коментирањето во медиумите за уставните реформи. Европскиот суд заклучи дека судијата имал "не само право, туку и обврска да се изјасни за поглавјето за реформа на судството". Сличен заклучок е изведен и во случајот на Wille против Лихтенштајн, во кој претседателот на Врховниот суд ја изгубил својата работа поради ставовите изразени во врска со уставниот закон. Практиката на Европскиот суд е да се разгледа дали наведените изјави за политичкиот притисок се прифатливи. Ова прашање се разгледувало во случајот Кудешин против Русија, каде што судијката ја изгубила работата откако изјавила дека "политичарите честопати вршат притисок врз судиите за да донесуваат пресуди". Судот заклучи дека ова е веродостојно, со оглед дека тоа е "исклучително важно прашање за општеството".

Хашкиот трибунал, исто така, имаше случаи на санкционирање на судиите за јавни настапи. Данскиот судија Фредерик Хархоф беше отстранет во 2013 година од случајот против Воислав Шешељ. Хархоф беше исклучен од Судскиот совет откако Шешељ поднесе барање за изземање и тврдеше дека судијата не бил непристрасен. Обвинението на Шешељ го поттикна писмото на Хархоф објавено во медиумите во кое тој ги критикува ослободителните пресуди на Хашкиот трибунал што им се изречени на српските и на хрватските генерали.

"Имајте мерка"

Адвокатот Адемовиќ смета дека коментирањето во јавноста "ја доведува во прашање довербата на граѓаните во правдата".

"Сметам дека коментирањето на случајот, презентирање на политички идеи или изразување мислења за настани во општеството, особено на саркастичен, ироничен или провокативен начин, не е прифатливо за мене. Критиката за работата на судските органи, особено судовите, на колегите судии мора активно да се пријавува преку институционални состаноци, професионални курсеви и научни статии, а не за во медиумите- рече Адемовиќ.

Во тужбата против Периќ, се наведува дека во колумните тој ја коментирал постапката против Фахрудин Радончиќ, Милан Мандиќ и Горан Зубац. Тој смета дека никогаш не се занимавал со конкретни случаи каде што работел.

"Ги споменав некои случаи само како примери на политичко влијание врз судството и злоупотреба на судството. Никогаш не пишував дека некој е виновен или невин. Внимателно внимавав да не коментирам за работата на судиите во конкретни случаи. Пред четири години, напишав што ќе се случи со Канцеларијата на БиХ. Ако еден од обвинителите го сторил истото, можеби проблемот во оваа институција немаше да ескалира. Но, наместо тоа, одлучија да се справат со моето пишување ", објаснува Периќ.

Адвокатот Видовиќ посочува дека судиите треба да комуницираат со граѓаните само на професионални теми.

"Судиите можат да даваат јавни изјави за прашања кои се однесуваат на професијата или да даваат стручни мислења, како и да се разјаснат за јавноста ситуациите од општ интерес за кои се свесни. Ова во никој случај не може да се поврзе со случаи во кои тие дејствуваат како судии ", рече Видовиќ.

Периќ признава дека некои настапи во медиумите можат да предизвикаат штета.

"Секоја работа што одредено лице ја извршува има свои ризици. Тоа не значи дека судиите треба да бидат ограничени поради поединци кои ги злоупотребуваат своите јавни настапи ... Би било лошо што поголем дел од  луѓе да се ограничат поради неколку лоши поединци ", рече Периќ.

Без умереност во изјавите, предупреди Адемовиќ, граѓаните ќе ја изгубат довербата во судството уште повеќе.

"Во правните и демократските земји, судиите го компензираат ограничувањето на слободата на изразување со репутацијата и честа што ја уживаат. И БиХ треба да се стреми кон тоа. Така беше секогаш. Во античка Грција, на влезот на познатиот храм и пророштво во Делфи, постои, меѓу другото, потсетување конкретно на судиите: "Имајте мерка!", заклучува Адемовиќ.