Став

Тешко на земјава додека на чело на Уставниот суд е Елена Гошева

објавено:


Што е ова, Уставен суд ли е, или? – праша уставната судијка Гзиме Старова на денешната расправа по точката на дневен ред да се поведе постапка за укинување на измените на законот за помилување кои му забрануваа на Претседателот на државата да помилува лица осудени за изборни инциденти, за педофилија и за тероризам и злосторства против човештвото.

Прашањето на судијката Старова, само ја отслика жалната состојба во која се наоѓа денеска Уставниот суд, кој личи на се, или повеќе на панаѓур, отколку на суд, на што, веројатно и мислеше судијката Старова, дали ова е суд или ПАНАЃУР? (наше толкување).

За да ви доловиме како изгледаше расправата во Уставниот суд, „Сведок“ ви претставува неколку ситуации од кои сами може да заклучите дали ова треба да биде амбиент во кој работи Уставниот суд и дали некаде, во некој Уставен суд прво, има судии кои зад себе немаат правничка и судска кариера, и второ, дали тие се однесуваат како да се деца од градинка, а претседтелката на судот Елена Гошева, чиниш во секој момент ќе извади прачка и ќе почне да ги тепа судиите кои решија да се спротивстатват на нелогичностите со аргументи.

Гошева, неколку пати ги опомена четворицата судии кои не гласаа за поведувањето на постапката да ги скратат дискусиите, зашто, ако продолжеле така, ќе „седеле во судот до 6 сабајле“.

Чиниш, на претседтелката на Судот и останале гоблените недовезени дома, па сакаше и оваа точка да ја протурка набрзина и без дискусија, како што немаше дискусија за некои иницијативи изнесени на седницата.

Но, самата седница почна со кавга, кога Гошева не сакаше да ја прифати забелешката на судијката Наташа Габер Дамјановска да се тргне нејзиното име од предлог одлука која им била поделена, без никој да ја праша дали таа се согласува за текстот. По кратко натегање, Гошева призна дека  таа стои зад таквата предлог одлука.

Вториот судир на Гошева со судиите беше кога побараа исправка на записникот од минатата седница, каде што пишувало дека гласале „против“, а тие воопшто не гласале за одлуката. И овде Гошева имаше свои чудни објаснувања, како и по барањето да не се расправа за точката за помилувањето, се додека Јован Јосифовски не се вклучи па и објасни дека треба процедурално да го стави на гласање.

Сепак, дискусиите на четворицата судии кои беа против поведување на постапка, ја вадеа од кожа Гошева, која дури три пати ја опомена судијката Гзиме Старова да се држи на темата.

-Навистина не знам што ви е. Денеска трет пат ме опоменувате, а јас напротив, мислам  дека се држам баш за темата-врати судијката Старова, која од петни жили се обидуваше да им објасни дека уставната одредба, да се уреди со закон, е токму основот дека тоа што не е регулирано во Уставот, се регулира со закон, како што е на пример и зконското решение за можноста претседтелот да одликува, или судии да не можат да бидат членови на политички партии, и серија други одлуки на Судот, во кој, работите биле уредени со закон и како такви останале на сила.

Но, тонот на кој им се обраќаше Елена Гошева наликуваше на „лоша учителка“ од градинка, која со стапче сака да дели воспитни лекции на деца, а не на колеги од ист ранг, со докторски титули, наспроти просекот што го имала Гошева од нешто над 6 за многуте години студирање (види прилог текст во Вест кога бил изборот на Гошева за Уставен судија).

Покрај Елена Гошева, за атмосферата „однесување како во детска градинка“ да биде комплетно, се погрижи и судијата известител Никола Ивановски, за кого „Сведок“ објави дека ако ја протурка иницијативава треба да биде нов претседтел на Судот, кој на серијата забелешки за многуте пропусти во рефератот, и „одбруси“ на судијката Старова дека „не носел индекс за да му напишела оценка“, алудирајќи на нејзиниот професорски беграунд како професор на Правниот факултет.

-Овде сум највозрасна и веројатно на сите сум ви давала оценки, можеби и Вас, бидејќи сте многу помлад од мене, но откако дојдов во судов, токму вие се трудите да ми ги укинете сите титули-возврати судијката Гзиме Старова.

Според „тефтерчето“ на „Сведок“, професорката Старова не му предавала на Ивановски, бидејќи тој завршил на Правниот факултет во Битола, а според уверението што го достави кога го избираа за член во Советот на обвинители, тоа беше полно со 6 и 7, како оценки, вклучувајќи ги и кривичните предмети, иако подоцна Ивановски бил истражен и судечки судија во кривично.

И додека четворица судии му најдоа десетици  сериозни забелешки на рефератот подготвен од судијата Ивановски, вклучувајќи го и обидот да им подметне три одлуки како пракса на судот, кои излезе дека биле за работни односи, девизно работење и прашање од пензиско осигурување, Елена Гошева не само што рече дека рефератот е најсовршен, туку и порача дека ова треба да биде урнек како да се правеле рефератите во Уставниот суд.

А, во рефератот, основната фалинка, за која студент не би добил ни шестка, беше, кое е спорното прашање, врзано со неуставноста на законот за да може да се дискутира по него. Но, Ивановски доби меценство од Гошева, со што во целост се потврдија нашите информации декаова е „крштевањето“ на Ивановски како наследник на Гошева, чиј мандат истекува оваа година и нема право на нов.

На седницата, со „силни“ аргументи се спротивстави и Јован Јосифовски, кој гордо истакна дека него не го интересираат како „помилуваат кралеви и цареви“, туку пред него имал Устав и одлучувал по него, и каде што е сигурен дека овој закон не е Уставен.

Кралевите и царевите беа „пофалба“ за судијата Сали Мурати, кој како што рече, направил споредбена анализа како е во системите на околу 20 земји како што се Белггија, Данска, БиХ, во кој дури и кралот не може да помилува осудени министри или државни функционери за корупција.

Но, во ниту еден момент, додека Јосифовски возбудено и со треперлив глас се расправаше со Сали Мурати, не спомена дека неговиот син е генерален секретар на Кабинетот на претседателот на РМ, и тој, има директен судир на интереси, бидејќи одлучува за права што му се ускратени на Претседтелот.

Ова е сериозна злоупотреба на функцијата, бидејќи неговиот глас е одлучувачки. Но, за жал, во земјава нема орган кој може да направи ревизија на Одлуката и поради гласањето на Јосифовски истата да ја суспендира од правниот промет.

Седницата изобилуваше со уште неколку кавги, што предизвикуваше мачнина кај луѓето во салата.

Новионарот на „Сведок“ кој 20 години ја следи работата на Уставниот суд, беше шокиран од ниското ниво на комуникација и начинот на кој Елена Гошева им се обраќаше на судиите, но и од нејзиното непознавање на Деловникот за работа, бидејќи ги исклучи новинарите кога судиите одлучуваа за утврдување на предложениот дневен ред, што не е тајно.

При вториот обид кога се реши да ги отстрани новинарите и сугерираа дека тоа не е деловнички, па се сепна и се повлече.

Седниците на Уставниот суд се јавни, а јавноста се исклучува само на крајот, кога се гласа за конечната одлука.

Во текот на расправата не се вклучија само судиите Вангелина Маркудова и Владимир Стојановски, но со кревање рака ја запечатија одлуката да се поведе постапка, и во пакет со однапред зацртаната цел да може да се помилуваат осудени за изборни инциденти, сега ќе може да се помилуваат и педофили, силувачи, осудени за меѓународен тероризам, за дела против човечност.

-Како ќе ја оправдате оваа одлука Вие кои жестоко го браневте ставот дека е уставно да се објавуваат педофилите на интернет, Вие кои семејството го стававте на прво место, како ќе се чувствуваат жртвите на силување, децата кои се нападнати од педофили- беа дел од дискусиите на Старова и Габер, но на ваквите забелешки Никола Ивановски рече дека тој смета дека треба да има помилување за сите, бидејќи вака, некој не би можел да е помилуван и за 1 грам дрога или за изборни инциденти, ама можело да се помилуваат за други, потешки дела.

Владата и Собранието, во одговори до Уставниот суд побараа да се отфрли иницијативата, но судиите блиски до владејачката ВМРО ДПМНЕ не го прифатија.

Со оваа иницијатива, која со брзина на светлината влегла и била сработена во Уставниот суд, власта на мала врата дозволи помилување на идните осудени кои многумина ги препознаа веќе осомничените во акцијата „Титаник“ на СЈО.

Само неколку факти кои ги инесоа судиите на седницата, фрлаат јасна светлина зошто 5-те судии: Никола Ивановскии, Елена Гошева, Јован Јосифовски, Владимир Стојаноски и Вангелина Маркудова кренаа рака за поведување постапка за укинување на законот: иницијативата во Уставниот суд била примена на 5 февруари, распоредена кај судијата Никола Ивановски на 8 февруари, побарано и добиено мислење од Владата и Собранието на 10 и 12 февруари, и за само 2 недели подготвен реферат и ставена како точка на дневен ред.

-Колега Ивановски, ќе ни кажете ли зошто и како ја сработивте оваа иницијатива толку бргу, ако е факт дека Вие сте судија кој има најмногу нерешени предмети во судов кои датираат од 2014 и 2015 година- праша судијката Наташа Габер Дамјановска.

Затоа, гледано од страна, со ваков Уставен суд начие чело е Елена Гошева, а во неа седат судии кои немаат правен стаж и докажани резултати, само Господ може да ни помогне.

Одлуката за помилување педофили, терористи и кршачи на кутии ги зовре социјалните мрежи а стотици граѓани веќе протестираа пред Уставниот суд.

На социјалните мрежи се појавија фотографии на кои таблата од Уставен суд се „преименува“ во НЕНАДЛЕЖЕН суд или е фрлена во корпа за отпадоци, што го симболизира досегашното пасивизирање на Уставниот суд по многу прашања за кои се прогласуваше за ненадлежен.

 


објавено на од Dusko Dzepic
Ovie sudii ne bi trebalo da rabotat ni kako portiri na nekoj otpad ane pak da bidat ustavni sudii i da ni bidat pravni zastitnici na ustavot i zakonite na republika Makedonija so iklucok na cetvoricata sovesni sudii na ovoj sostav na ustavniot sud.
објавено на од Томе
И ова ќе помине...Што се` не поминало преку “ЦРПКИТЕ“ на 65procenti таргет гласачи...Вие што не се сметате припадници на ГРУПАТА на овие “КУТРИ СУШТЕСТВА“ имате избор: ако сте млади - преку граница,а ако сте стари помирете се со: И ова ќе помине...
објавено на од Liljana
Srekna sum sto ne ja odbrav profesijata pravnik. Ne deka sega ne se sramam od ovie odluki, se vzdasuvam samo koga ke pomislam na niv, ama sepak mozam so cista sovest da plukam vo pette "vozviseni" sudii na "t.n" Vrhoven Sud. SRAM DA VI E. Kolku vreme ke vi e potrebno da se osvestite, ili toa za vas e nepoznat zbor?
објавено на од baki.
za rezil pravda ne mozete da komentirate zatoa sto tie tn. sudii kolku gi rezilis tolku se pokevlii isto kako da gi falis
објавено на од Biljana
Uzas!!! Ova ne e mojata -nashata Makedonija,vo koja moze da se krade,laze siluva,ubiva,SPLETKAROSHI,SEE OMRAZA PERE MOZOCI i na kraj nikoj za nishto da ne odgovara. ZALOSNO
објавено на од Slavica Basevska veljanoska
EDNOSTAVNO SE STRAMAM......OD KOLEGITE .

објавено на од risto
bidejki i ovie sudii sega se ucesnici vo zlostornicko zdruzuvanje i za niv treba da se pokrene ili da se dade prijava pa neka ceka na red vo nekoj od sudovite na republikata
објавено на од marjan
ova go nema ni vo afrika
објавено на од mirce
ustaven sud ne postoi veke e gruevisticki sud
објавено на од Tefik Ibrahimi
otvoren citat>> ...., но на ваквите забелешки Никола Ивановски рече дека тој смета дека треба да има помилување за сите, бидејќи вака, некој не би можел да е помилуван и за 1 грам дрога или за изборни инциденти, ама можело да се помилуваат за други, потешки дела....<" zatvoren citat ...jas ne mozam da go razberam ova obrazlozenie na Ivanovski . Na ovoj nacin i so ovaa praksa bi mozele idnite sudii (so prosek mozebi i pod 6),da ukinuvaat ili donesuvaat zakoni koi bi mozele da stitat ili pomiluvaat Atentatori na Predsedateli ,na Premieri Zagrozuvaci na Ustavniot Poredok na Drzavata itd, itd ...zarem ne gledate kade go vodite Sudstvoto ...zarem Sidari , Gipsari , Mehanicari treba da vi go objasuvaat zakonot
објавено на од Gorgi
STRAMNO i PONIZUVACKO ZA MAKEDONSKIOT NATOD
објавено на од Petar
pa Razmislete dva pati za kakvi idioti ke glasate na slednite izbori. Da ne se glasa za licnosti ako ne go poznavas licno covekot ili ako ne barem da cues dobro za nego. Familijarno poteklo
објавено на од Stefan
Ne znam i ne sum pravnik kako moze ovaa bagra vo Ustavniot sud da bide srusena i pratena vo zaborav. Pa znae li taa Goseva deka vo drzavava lopovite i bagabontite imaat pogolemi prava od obicnite fragani. Znae li Gargamel(Josifovski) deka ova mu bese poklon od vlasta za edni dobro odraboteni izbori. Znaat li sto pravat ovie luge. Pa zosto ovaa siromastija i ponatamu treba da plaka desetina iljadi policajci koi go gubat smisolot na nivnata rabota. Pa so vakvi odluki ne ni e potrbna nitu policija. Ja pretvoraat drzavata vo Div Zapad, vo drzava vo koja ednistveno moze da se prezivee so koltot i brzinata. Ne cekajte, kupuvajte koltovi i trk na Vodno na vezbanje inaku so vakvi sudii samo taka ke mozeme da preziveeme.
објавено на од MITRE
Sto da se kaze? Samo toj sto bil na sud imal prilika da gi vidi "licata" na "cesnite" sudii.
Vo SAD im se obracaat so precesen sudija i toa e navistina taka!Mora dobro da se pomaci i postigne zavidna kariera prvo kako advokat, a duri potoa stanuva sudija,Tezok e patot za da stanes pravna drzava!Zatoa ima tolku predmeti od Makedonija vo Srtazbur.
објавено на од blaga
duri sega nema nikakva sloboda na dvizene,spored gospogata sudika mozat da ne tepaat, zlostavuvaat ,ne samo stari tuku ideca, kradat ,ise drugo sekoj sto ke posaka i nikomu nisto, pa se prasuvam dali gospozata sudika ima deca, fnuci roditeli ,pa nedaj boze niv da mu se sluci nesto od nejzinoto odobruvane sto ke pravi ne ke bide vecen predsedatelot da gi pmiluva zlostornicite ,pa i taa ,kako ne razmislila so glavata (pravnik),NEPRAVNIK jzk da i e i sram sto zema plata od narodot ,se grozam od ovaa odluka i se sramam sto sum zena ,no ne kako nea .
објавено на од Лео
Овој народ, без разлика дали е лево или десно ориентиран и без разлика дали МОРА да гласа по наредба или по свое лично убедување, мора да сфати барем една работа....

- НЕ СМЕАТ ДА ЗАСТАНАТ ВО ОДБРАНА НА КРИМИНАЛОТ, ВО СПРОТИВНО, СВЕСНО ЗАСТАНАЛЕ ВО РУШЕЊЕТО НА ДРЖАВАТА!!!

Па добро бе, зарем оној јаден народ кој го влечат со автобуси како стока и кој го хранат со суви сендвичи не може да препознае кога нешто се однесува И НА НИВ, до толку ли им го испија мозокот турските серии и секојдневната малограѓанштина ?!
- Е ОВА Е ТОА, нека им каже некој дека се однесува И ЗА НИВ!
Oвие горе на сликиве не работат против “комуњарите, змејовите и лошите духови“ туку напротив, повторно ОДРАБОТИЈА во корист на криминалците а ПРОТИВ НАРОДОТ и Македонија!
Или ќе имаме држава - или ќе имаме анархија која ќе заврши неславно, исто како и што и почнала!
Оние кои малку повеќе ги пратат странските медиуми можеби ќе се сетат на ова...
Случка од 2010 год. со млад судија од Илиноис,САД кој прима мито {со повторена истрага на барање на семејството го откриваат тоа} за да ослободи обвинет кој мртов пијан направил сообраќајка во која гине жена. После две години од таа случка истиот тој возач кој овојпат не бил пијан, ниту крив [!] удира со кола девојка која претрчува улица на забрането место, девојката - > вереница на младиот судија, починала после 4 недели поминати на апарати.
Зае*ано а...?
Кармата е зае*ана работа, секогаш се враќа на местото од каде започнала, ама секогаш.....кругот на злото мора да се затвори, во спротивно ќе талка а додека талка прави уште поголеми зла!

П.С. Прашање до овие петорица, тнр. “судии“ на кои им “ставиле нешто во сокот“...
- Кога станавте сабајлево дали имавте грижа на совест?

Хахаха, се шегувам бе.....само ЛУЃЕТО имаат совест :)

објавено на од МИЛАН
Срамна и противуставна одлука на Уставниот суд на Македонија: очај, очај, очај...
Единственото добро во целиот овој идиотлак на власта и на Судот е што тие самите им покажаа и докажаа на граѓаните на Македонија дека сите избори во организација на оваа власт од 2009 година па наваму биле фалсификувани и не ја одразуваат вољата на гласачите. Поголемо признание за такво нешто од ваквата одлука на Уставниот суд нема и не може ни да има.
Е ајде за минатите избори ама оваа одлука зборува и дека овие судии на Уставниот суд кои гласале за утврдување на неуставност очигледно знаат дека власта и на овие избори повторно се токми да изврши масовно фалсифување. Лошото за нив е што на таков начин јавно го поддржаа, јавно се придружија на фалсификувањето и станаа дел од него ... Жално за сите нас што верувавме во право и правда!
Лошото е што овие пет судии ќе останат вечен срам за судсвото на Македонија. Еднаков срам се какo и оние судии кои во Основен суд Скопје 1 носеа одлуки по предметот “Титаник”!