Правни анализи

ВРХОВЕН ГИ ОДБИЛ БАРАЊАТА ЗА ВОНРЕДНО ПРЕИСПИТУВАЊЕ НА ПРЕСУДИ НА ОСУДЕНИ ЗА КРИУМЧАРЕЊЕ МИГРАНТИ

24.07.2022 18:37:00 Врховниот суд во Скопје, за две години одбил над 20 барања за вонредно преиспитување на правосилна судска пресуда, на пресуди кои се однесувале на осудени за „криумчарење мигранти„.

Спојувањето на Шпаркасе и Охридска направи хаос, десетици незадоволни клиенти

23.07.2021 10:35:00 Во новата Шпаркасе банка, која се промовираше како четврта банка по спојувањето со Охридска, владее општ хаос. Системот на Охридска блокира десетици услуги и направи секој клиент да е лут и разочаран, од процесот кој наместо прогрес ги врати назад.

ВЕТИНГ на судии или басна за орелот и полжавот кој стигнал до врвот со лигавење

24.11.2019 22:07:00 Орелот летал многу високо и на највисокото дрво во околината забележал полжав. Зачуден орелов, како успеал полжавов да стигне до врвот на дрвото, го прашал, како се качил до врвот, на што, полжавот гордо му одговорил: -Со лигавење! А ВЕТИНГ?

Вишото обвинителство губи предмети пред Врховен затоа што (не)намерно доцни со жалбите

21.02.2019 22:09:00

Стратегијата за реформа на судството стокмена, фалат само уште гласови за да се сменат законите

12.09.2017 14:37:00 Укинување на Вишиот управен суд, укинување на лустрацијата, укинување на Советот за утврдување на факти кој покренува постапки за судиите, редефинирање на Академијата за судии и јавни обвинители, избор на судии без академија- предвидува Стратегијата.

Спогодбата како алатка за скратување на постапката или за пазарење и уценување на обвинетите

21.08.2017 11:38:00 Спогодбата со јавниот обвинител беше внесена во ЗКП што се проименува од декември 2013 година. Во 2016 година јавните обвинители се спогодиле за казната со обвинетите во 458 случаи. Дали спогодбата стана можност за уцена и пазарење со обвинетите?

(Д)Eфектите на Законот за кривична постапка: кога казнениот налог станува пресуда - случај Прилеп!?

20.08.2017 12:06:00 Небулозите во ЗКП се покажаа и во случајот на прилепскиот градоначалник Марјан Ристески. Тој не е осуден, за него допрва ќе следува судење бидејќи поднел приговор против пресудата издадена врз основа на казнениот налог на обвинителот.

Судија Габер Дамјановска: Уставниот суд не смее со прегласување да менува веќе донесена одлука

23.05.2017 13:36:00

прикажани (од 1 до 8) од вкупно: 27 | следна